bg
Цяла България
м2
м2
EUR
EUR
Вид на имота
Апартаменти
Къщи
Градска къща
Пентхаус
Гараж
Парцели
Бизнес имоти
Готов бизнес
Покажи на картата
Търсене на имот

Какъв е апартамента-распашонка, характеристики на планировките

Какъв е апартамента-распашонка, характеристики на планировките

Купуването на жилище е сложен проблем, който изисква балансиран подход. За надеждна инвестиция на пари в недвижими имоти в чужбина е необходимо да се изготви голям брой предложения, за да се избере една, съответстваща на желанията и възможностите на купувача. Един от популярните варианти е апартамент-распашонка.

Такива апартаменти са доста често срещани и доминирани в сградите от съветската епоха. При избора на имот в България трябва да се има предвид, че страната по това време е била в социалистически лагер, така че има "распашонки" в чужбина. Те са относително евтини, умерено удобни и познати на нашите сънародници.

За да разберем и направим правилния избор, нека разгледаме предимствата и недостатъците на подобно жилище, но първо открийте откъде идва името му.

Защо апартамента се нарича распашонка?

Разпределение, когато помещенията са съобщени само чрез коридор или кухня разговорно посочено жилетка, тъй като това е до известна степен подобен на детските ризи. Обикновено прозорците са с лице към противоположните страни на къщата, двора и външната страна. За да се разбере как са там, двустайни апартаменти, фланелки, присъстващи помещение под формата на ръкави "фланелки" и дупки в него - прозоречни отвори. Център заема коридор, в края на който е отделен или комбинирана (тоалетна и вана, без преграда) санитарен възел. В някои коридори има ниши за вградени мебели.

С всички удобства в такова разположение има своите плюсове и минуси. И за да се определи какво повече във всеки отделен случай, за да разгледа предложенията на пазара, както и да сключват, за да купуват или не, всеки има нужда от тяхната собствена.

Какви са разположенията в апартамента -распашонка?Какви са разположенията в апартамента -распашонка

Има три основни вида решения за планиране в апартаменти-распашонки:

1. Стандартна, "т-образна" опция, когато дългият коридор почива върху санитарната зона, с левия отвор, който отива към кухнята, а десният в спалнята.

2. Входно антре с достъп до кухненското студио и стаи с определена цел понякога се разпределят с помощта на преградни стени от гипсокартон. От ляво обикновено е входът към хола или антрето, а вдясно има баня и вход към спалнята.

3. Залата е разположена срещу съседната кухня и първата спалня, а от коридора можете да стигнете до банята и втората спалня.

Всички от тези опции могат да бъдат намерени на пазара, важно е при разглеждането на апартамент в България да се изискват документи за него, например технически паспорт, при който е лесно да се определи броят на стаите и тяхното местоположение.

Предимства

В оформлението на апартамента - распашонка има няколко положителни страни:

Отличен преглед на терена, можете да видите почти цялата територия, съседната къща, а ако прозорците са с изложение на изток и на запад, гледането на изгрева ще даде допълнителна сила, а вечерният залез ще се успокои и ще помогне да премине вечерта.
Стаите ще бъдат равномерно осветени през целия ден, замествайки слънчевата светлина и сянката, което ще помогне за поддържането на здравословен микроклимат и ще задоволи предпочитанията на всички жители.

Оформлението на апартамента-распашонка е удобно, защото хората с различни възгледи и навици могат да живеят в едно жизнено пространство, без да се намесват помежду си, например деца и родители или техните семейства. Липсата на общи стени дава право на личен живот на всеки член на семейството.

В един апартамент от този тип е лесно да се преработи, например, да се увеличи размерът на кухнята, разделяйки плота за трапезария, което ще увеличи визуално пространството и ще модернизира интериора.

Често, поради големия коридор и кухня, е възможно да се разпределят още една трета стая с помощта на архитектурни елементи - арки, прегради и др. Все още е възможно да се разшири пространството на залата поради изолираната и остъклена тераса.

Недостатъци

В допълнение към предимствата има и недостатъци на апартаментите-распашонки, но няма много от тях:

Най-вероятно, основният недостатък, това е появата на течения с едновременно отворени прозорци или с лоша изолация. Затоплянето на отвори в повечето случаи решава този проблем.

Част от жилищното пространство винаги ще бъде на сянка. Малко вероятно е купувачите, които предпочитат добро осветление, да изберат тази опция, в този ценови диапазон е възможно да купите жилища с прозорци на слънчевата страна;

За хармония и за стил, дизайна на стаите трябва да бъде направен в еднакъв цветен разтвор, например, ако са избрани топли тонове от същия цветови спектър, те трябва да преобладават навсякъде във всички помещения.

Въпреки широко разпространение на "распашонки" преди 40-50 години, днес такива апартаменти са останали в по-голямата си част в старите сгради. Но строителните организации изобщо не ги изоставиха, къщи с апартамент-распашоки се строят в масови, бюджетни жилища. Те са все още търсени и са популярни на пазара на недвижими имоти.


Региони

Разположение