bg
Цяла България
м2
м2
EUR
EUR
Вид на имота
Апартаменти
Къщи
Градска къща
Пентхаус
Гараж
Парцели
Бизнес имоти
Готов бизнес
Покажи на картата
Търсене на имот

Что е такса подръжка в България?

Что е такса подръжка в България?

Когато купуваме имот в България, човек се сблъсква с дефиниции като "такса за поддръжка", "годишна поддръжка на сградата", "такса за поддръжка на комплекса". Всъщност това е допълнителна такса, която се плаща всяка година от собственика на жилището. Размерът и може да бъде различен.

Какво се разбира под термина "такса за поддръжка"

Към днешна дата българските жилища, в по-голяма степен, са нови жилищни комплекси. Те се отличават с много удобства, изискан район, наличието на плувен басейн, парк и др. За да се запази всичко в "добра форма" непрекъснато, е необходимо да се занимавате с почистване и поддръжка и това не е безплатно.

Тъй като собствениците на жилища в такива комплекси, имат допълнителни разходи, които се използват за заплащане на услуги по почистване, ремонт и други неща, че сградата и нейната територия винаги са били поставени в ред. За да се занимавате с такси за такса за поддръжка, може да бъде старши у дома или управляващо дружество.

В първия случай старшият се назначава с общо гласуване или по негова собствена инициатива. Както обаче показва практиката, има малко хора, които искат да се занимават с такива дейности, тъй като отговорността е голяма. Необходимо е не само да съхранява пари, но и да могат да ги събират, за да преговаря с непокорните съседи, с тези които не плащат и да си отлагате собствените дела когато, например, трябва да се намери фирма за ремонт на прозорците в предната част.

Вторият вариант означава да се сключи договор с управляващото дружество, което събира такса, не само специално за почистване и т.н., но също така и за техните услуги (за заплата на служителите). Това е малко по-скъпо, въпреки че в повечето случаи е много по-удобно.

Какъв е размерът на таксата за поддръжка

Сумата, която трябва да се изплаща месечно / годишно, се определя въз основа на определени фактори. Някои съоръжения могат да начисляват такса от 5-7 евро на квадратен метър собственик имот на година. Така че, ако апартаментът е на 50 квадрата, трябва да се изброят 5 * 50 = 250 евро.

Някои домове направя по друг начин и да зададете фиксиран размер на таксите, независимо от големината на апартамента. По правило може да бъде 300-500 евро годишно. Тъй като това е допълнителен разход, а в някои отношения много, много хора са склонни да купуват недвижими имоти в България, които не е нужно да плащате нищо по-горе.

На наемателите, разбира се, тази такса не е подходяща. Това е едно нещо, ако се плаща от самия собственик, без да се включва наемът. Някои собственици обаче искат да привлекат тази сума от наемателите. Въпросът е защо да плащат за ремонт, а не за собствения си дом?

Много наематели, за които 500 евро годишно са твърде тежки, могат да преговарят помежду си за разпределяне на всяка част от къщата под наем. Така например някои сключват споразумение с рекламна компания и на фасадата на сградата се окачва банер. Често тези рекламодатели плащат добре.

Кое е по-добре: домоуправител или Управляваща Компания?

Вземането на такси за поддръжка, след това търсене на служби по ремонт или чистачи, преговаряйте с тях и т.н., това не е приятно нещо. Освен това зает човек не винаги има възможност да се откъсне от работа и други опасения, за да направи всичко това и плюс такава работа не се плаща.

Следователно, старейшината в къщата може да бъде много трудно да назначи, защото никой не иска да поеме това. Въпреки че често този вариант е добър, защото има малко повече доверие в "собствения" човек, който се интересува от качеството на всички работи.

Вариантът с управляващото дружество е удобен, защото управлението на комплекса е част от отговорността, за която получават доходи. Също така те си сътрудничат с много специализирани услуги и следователно да намерят майстор за тях не е проблем.

Управляваща Компания има право да наказва тези, които не плащат такси за поддръжка, може да гарантира, че злонамерените нарушители ще имат ограничен достъп до общите части на къщата. При по-сериозни производства дружеството може да разреши въпроси чрез съда.

Независимо от това, Наказателният кодекс има свои собствени нюанси. Да, с него се сключва договор, при който са предписани всички условия. Но често се случва, че може да начислява допълнителни такси, да повишава "тарифите", да предоставя общи части на сградата на трети лица и т.н. Въпреки че България има много адекватни и добросъвестни управляващи дружества, никой не е застрахован от подобни ситуации.

Разбира се, като опция не можете да назначавате старши и да не се прилагате към Наказателния кодекс, а просто да почиствате и измивате собственото си стълбище, прозорец и други елементи, съседни на апартамента. В този случай не използвайте асансьора, а се разходете пеш, косете  трева и др. Всеки има право да решава колко е удобно за него и дали иска да плати такса за поддръжка или не.


Региони

Разположение