bg
Цяла България
м2
м2
EUR
EUR
Вид на имота
Апартаменти
Къщи
Градска къща
Пентхаус
Гараж
Парцели
Бизнес имоти
Готов бизнес
Покажи на картата
Търсене на имот

Колко струва да застраховаме дома си в България?

Колко струва да застраховаме дома си в България?

Самото придобиване на недвижими имоти не е евтино удоволствие. Освен това, следва това трябва да направите допълнителни плащания, включително данъци и такси, нотариални услуги, плащане на регистрация на недвижими имоти, и най-важното застраховка.

Цената на застраховката зависи от редица фактори, включително фирмените тарифи, характеристиките на самото съоръжение, което е обект на застраховка, вид застраховка и т.н. Важна роля играе местоположението. Например, в столицата, застраховката може да струва малко повече, отколкото в по-малко населено място.

Какво е застраховка на недвижимо имущество

Можете да застраховате почти всичко недвижимо имущество. Това може да бъде дом (къща, апартамент, вила и др.) Или търговски недвижими имоти (офис, склад, магазин и др.). В допълнение, застраховката може да бъде обект на съседни на сградата елементи като, детска площадка, басейн, градина.

Основните щети, които се покриват от застраховката:

• пожар и последствията от него;

• природни бедствия (бури, удари, урагани, земетресения, горски пожари, наводнения и др.);

• последствия от падането на самолетите, сблъсъка на автомобили (когато колата е влязла в къщата) и т.н .;

• аварии, свързани с канализация, вода, електричество, газ;

• щети, причинени от нарушители (включително кражба, вандализъм, въоръжена атака);

• обезщетение на трети лица за вреди, причинени от клиента (например, наемателят на застрахования апартамент наводни съседите апартаменти и компанията ги компенсира);

Детайлите винаги се обсъждат предварително. Какви щети се покриват от конкретно дружество, трябва да бъдат предварително определени, тъй като има фирми, които не предоставят пълен списък. Освен това цената на услугите зависи от списъка.

Клиентът сключва споразумение със застрахователната компания, в която са предписани всички условия, както и задълженията и отговорностите на страните. То трябва да посочва текущите реквизити и да подпише и запечата.

Видове имуществена застраховка

В България съществуват два вида застраховки на недвижими имоти: пакет и стандарт. Те се различават в обхвата на предоставяните услуги и в разходите. "Застраховка на пакет" означава вид услуги, при които се изплаща договорена сума в извънредна ситуация.

С други думи, ако е закупена застраховка, очакваната компенсация в размер на 30 000 евро, тази сума ще бъде платена, ако е необходимо. Има различни пакети, където съответно имат различна сума. Те поемат обезщетение в ситуации като пожар, експлозия и наводняване. Това са най-обикновените и евтини пакети.

Колкото по-скъп е пакетът, толкова повече влиза в списъка с видовете повреди, които са покрити. Така може да се добави земетресение, наводнение, кражба и т.н. Най-евтиният пакет ще струва около 15 евро годишно. Размерът на обезщетението не надвишава 7 000 евро. Пакет за 30 евро вече може да предложи компенсация от 15 000 евро.

В някои пакети има застрахователно дело като загуба на наем и ремонт на имот. Тогава компанията компенсира плащането за хотел или временно настаняване. Но в същото време, компенсаторните плащания са минимални, както и отговорността на компанията.

Стандартната застраховка включва изплащане на обезщетение, което в сумата дава почти пазарна стойност на недвижимите имоти. В случай на пожар, получавате не повече от 15 000 евро, както беше казано. При стандартна застраховка ще получите такава сума, която  ще Ви позволи закупуването на друго такова съоръжение. Например, жилището струва 50 000 евро (пазарната му стойност). В случай на пожар застрахователното дружество ще изплати обезщетение в размер на тази сума.

Въпреки значителните компенсационни плащания стандартната застраховка няма да бъде много евтина. Обикновено, такава застраховка струва 0.2% от стойността на застрахованите недвижими имоти. Плаща се всяка година и този процент е действително различен за всички компании.

В допълнение към високата цена стандартната застраховка включва прекарване на много време за регистрация. Преди да сключите договора, трябва да знаете истинската стойност на обекта и за това се нуждаете от оценка на имота. Но такава застраховка гарантира максимална защита, за разлика от пакета.


Региони

Разположение