bg
Цяла България
м2
м2
EUR
EUR
Вид на имота
Апартаменти
Къщи
Градска къща
Пентхаус
Гараж
Парцели
Производство
Хотел, хотел
Ресторант, кафене, бар
Инвестиционен проект
Офис
Помещение
Покажи на картата
Търсене на имот
АЛЬТЕРНАТИВНОЕ ОПИСАНИЕ ИЗОБРАЖЕНИЯ
България въведе нови изисквания за ипотечните кредити

България въведе нови изисквания за ипотечните кредити

Националната банка реши максималният срок на договора за ипотечен кредит вече да е 30 години. Настоящото решение влиза в сила от 1 октомври 2024 г. Така бяха утвърдени изисквания за кредитни стандарти, които важат за сектор „Домакинства” и за кредити, обезпечени с недвижими имоти.
Според приетите правила съотношението на обезпечението към сумата на кредита трябва да бъде 85% и не повече. А съотношението на размера на текущите плащания във връзка с обслужването на дълга и месечния доход на кредитополучателя към момента на отпускане на заема трябва да бъде не повече от 50%. 30 години е максималният срок за погасяване по договора за кредит, въпреки че кредитополучателят може да избере и по-кратък период. Банките и банковите клонове в други държави се подготвят да работят в съответствие с новите изисквания в България. Разрешава се одобрение или преразглеждане на условията за получаване на кредит, ако параметрите му се различават от въведените изисквания, но е важно да се помни, че общият размер на такива кредити през текущото тримесечие не може да надвишава 5% от общата брутна стойност на тримесечия, издадени през предходното тримесечие.
Тъй като кредитирането продължава да е много търсено в България, новите изисквания ще подобрят системата за отпускане на кредити и ще подобрят функционирането на банките.

Публикувано: 16.09.2024

Региони

Разположение