bg
Цяла България
м2
м2
EUR
EUR
Вид на имота
Апартаменти
Къщи
Градска къща
Пентхаус
Гараж
Парцели
Бизнес имоти
Готов бизнес
Покажи на картата
Търсене на имот

Нужна ли е виза посещение в България и каква

Нужна ли е виза посещение в България и каква

За да посетите разкошната и приказна България, е необходимо да отворите виза. Тя не е включена в Шенгенската зона, поради което изискванията и ограниченията на Шенген не се прилагат към нея.

Освен това, ако планирате да останете в страната в режим на транзит за период от не повече от 5 дни, тогава нямате нужда от виза. 

Каква е цената на визата за България и какви документи трябва да се приложат?

Можете да кандидатствате за виза директно в Посолството на България в страната, в която кандидатът е гражданин или да ползвате услугите на визов център. В първия случай е необходимо да се плати еднократно 35 евро, а във втория е необходимо да се платят още 20 евро. Това включва такса за обслужване в центровете и др.

Много туристически агенции предлагат своите услуги при получаване на виза. Клиентът трябва да предостави на компанията необходимия пакет документи, да плати и персоналът ще направи всичко бързо. Тази помощ обаче ще струва от 70 до 100 евро, което всъщност е надплащане.

За да кандидатствате за виза за България, трябва да подадете пакет от документи, който се състои от:

  • Формуляр за кандидатстване за виза;
  • задграничен паспорт (действителен над 3 месеца от датата на напускане на България);
  • цветна снимка (размер 3,5х4,5, бял , отчетливо да се вижда лицето);
  • справка от местоработата;
  • резервация на хотел/апартамент;
  • медицинска застраховка (стандарт за европейските държави);
  • билети  на транспорт, с който ще пътувате до България и обратно.

Посольството може да поиска допълнителен пакет от документи или лично присъстствие.

Каква виза ни е необходима

Ако гостът има валидна шенгенска виза, той може да дойде в България и да прекара не повече от 90 дни в половин година тук. Същевременно припомняме, че България не се счита за шенгенска зона, поради което няма намаляване на броя на влизанията, които визата позволява.

Ако всички влизания за шенгенската виза са били използвани, но все още действа, тогава можете да посетите България в транзит за не повече от 5 дни.

Категориите български визи са различни. Те зависят от целта на посещението, продължителността на престоя и др. Най-често се използва туристическа виза. Има визи, даващи право на работа в България, на територията й има повече от 90 дни, а също и във времето получават постоянно местопребиваване и дори гражданство.


Региони

Разположение