bg
Цяла България
м2
м2
EUR
EUR
Вид на имота
Апартаменти
Къщи
Градска къща
Пентхаус
Гараж
Парцели
Бизнес имоти
Готов бизнес
Покажи на картата
Търсене на имот

За големите български мостове

За големите български мостове

България е прекрасна страна, която е изпълнена с различни гледки. Те, в съчетание с удобни климатични условия, я  правят една от най-привлекателните в туристическите среди. Всеки гост ще намери нещо, което той определено ще хареса.

Има много туристи, които отделят време да намерят интересни архитектурни паметници. Един от тях са мостове. Те могат да бъдат създадени от човешката ръка или самата природа. Освен това те се различават по дизайн, дължина, материали, година на създаване и др.

Популярни големи мостове в България

Условно големите български мостове могат да бъдат разделени на две категории. Първият включва популярни големи сгради, които трябва да се виждат от всеки пътник. Втората е просто един голям обект, който е по-полезен за човешката дейност, отколкото за местата на интереси. Нека да започнем с основните популярни структури.

Аспарухов мост

Аспарухов мост се намира в град Варна. Той е изработен от стоманобетон и достига дължина 2050 метра. Височината му е 50 м, а масата е 3200 тона. Поддържа се от 38 двойки опори. Мостът е най-голямата подобна структура в България. Благодарение на това са свързани езерото Варна и Черно море. Конструкцията е от голямо транспортно значение, тъй като принадлежи към автомагистрала E-87 "Черно море".

Дяволски мост

В района на Кърджали има уникална структура, наречена Дяволския мост. Това е основната атракция на Северните Родопи. Освен това е архитектурен паметник на общността Ардино. Той е построен през 16 век. Преди това имаше древен римски мост, който свързва равнината Горнофраки с брега на Егейско море. Дължината му достига до 56 метра, ширината на моста се простира на 3,5 метра. Сега е под защитата и е любима туристическа дестинация.

Львов мост

В централната част на столицата - Сердика има обект, който обслужва една от забележителностите на София. Той се нарича Лвов мост. Намира се директно в историческия център, където се пресичат булевардите на Мария Луиза и Сливница. Мостът се издига над река Владая, където веднъж неговият предшественик "Шарен мост" е украсен. Дължината му е 26 метра, а широчината му е 18.1 метра. От всеки край съоръжението е украсено с двойка бронзови фигури от лъвове.

Орлов мост

По аналогия с Лъвов мост,  Орлов мост получи името си поради вградените върху него бронзови скулптури, в този случай орлите. Това е най-значимата забележителност на столицата. Мостът е част от оживено кръстовище, по което пътуват обществен транспорт и автомобили. До него се намира Националният стадион Васил Левски, централния парк на Борисовата градина, както и Паметника на съветската армия. Благодарение на него центърът на града се присъединява към другия бряг на река Перловска .

Чудните мостове

Прекрасните мостове са феномен на скални образувания, затова и има друго име - Скални мостове. Намират се тези прекрасни обекти в западната част на Родопите, или по-скоро в карстовата долина на река Еркургия. Пред тях бяха пещери, но те бяха унищожени от времето. Ето защо до тях има пешеходна пътека, свързваща село Орехово с село Нибюмо. Дължината на най-големия мост достига около 100 метра, а широчината - 15 метра. Разполага с три арки, височината на най-голямата от тях е 45 метра, ширината е 40 метра.

Покрит мост (Ловеч)

Ловеч не се отличава особено, но все пак има една атракция - Покритият мост. Това съоръжение минава през р.Осъм. Необходимостта от създаването му се дължи на факта, че търговците се нуждаят от място, където биха могли да дойдат жителите на двете страни. Така се появи най-разпознаваемият местен обект с дължина 84 метра и ширина 10 метра. Основата на моста е изработена от камък, върху който е разположена дървената част, но през 1925 г. е изгоряла. На негово място се реконструира нова конструкция, от стоманобетон.

Кадин (Невестин) мост

Кадин мост или Невестин е един от най-големите подобни обекти на река Струма. Той се простира директно в центъра на село Невестино, което се намира в района на Кюстендил. Има мост от пет арки от различни височини. Дължината на конструкцията е около 100 метра, а широчината му е 5 метра. Обекта е направен от извънгабаритни блокове от гранит. Улуци, направени специално за отводняване.

Пешеходен мост в крепостта Овеч

Впечатляващата крепост Овеч се намира в град Провадия. Намира се на високо плато, откъдето се открива великолепна панорама към долината, от една страна градът, а от другата страна плитка река. Крепостта със съседното плато свързва стария дървен мост. Той е възстановен и е безопасен. Дългият мост е предназначен за пешеходци и ви позволява да се насладите на местните красоти, докато ходите по него. На една от секциите му има пейки на специална платформа за наблюдение.

Мостове за специални цели

Сред основните мостове в България са тези, които имат определена цел. Говорим за различни магистрали, железопътни линии и др. Те не са популярни сред туристите, защото не се различават по никакъв оригинален дизайн. Те обаче са изключително важни за района, в който са разположени.

Върбинския мост

Вербинския мост се намира между градовете Смолян и Кърджали, като е връзката им. Освен това е част от маршрута Е 865, който се движи с големи камиони, както и с автомобили. Той не се отличава с неговата оригиналност. Подобно на много по-малки български мостове, мостът Вербински също се състои от арки от различни височини и ширини.

Пътни и железопътни мостове през водохранилището Цонево

Един от най-важните водни пътища са пътните и железопътните мостове, които преминават през резервоара Цонево. Те свързват два бряга, простиращи се на няколко метра, като по този начин улесняват транспортирането и съкращават времето. Мостът за автомобили е подобен на стандартна бетонна магистрала с маркировки и огради.

Мост Колю Фичето

Мост Колю Фичето се намира в малкия град Дряново. Самият град е един вид амфитеатър, който заема и двата бряга на река Дряново. Мостът също служи като съединение на двете части на града. Той е построен от изключителен български архитект Колю Фичето, откъдето идва и името на сградата. Състои се от три големи арки, както и три малки. Той е бил изложен от камъни през 1800 година.

Пешеходен мост край гр. Кърджали

Пешеходен кабелен мост свързва двата бряга на река Арда. Той е направен в модерен стил и е подобен на много големи структури, които се намират в мегаполисите. Всъщност се намира между двете селища "Лисиците" и "Широко поле". В допълнение към дължината си, която е 370 метра, с нищо повече не се забелязва. Освен ако не се отличава ясно от девствената природа.

Железопътният мост в Буново

Малкото село Буново, което се намира в района на Кюстендил, не може да се похвали с много атракции. Има обаче една интересна особеност - железопътният мост. Той се подпира от опорие, чиято височина е 30 метра. Мостът е по-скоро като този, който може да се види в различни приказки, когато във влака се скитате между хълмовете и под него - долината. Сега наистина е така и пътуват. Както можете да видите, в България има много интересни и оригинални сгради, в които си струва да прекарате времето си.


Региони

Разположение