bg
Цяла България
м2
м2
EUR
EUR
Вид на имота
Апартаменти
Къщи
Градска къща
Пентхаус
Гараж
Парцели
Бизнес имоти
Готов бизнес
Покажи на картата
Търсене на имот

Какво е пентхаус и с какво съвременните обекти се различават от класическите

Какво е пентхаус и с какво  съвременните обекти се различават от класическите

Мнозина смятат, че ако апартамента се намира на последния етаж на сградата, тогава  със сигурност това е мезонет. Но това мнение е погрешно. В буквален превод на името "pentis" (старофренски "apentis") означава навес или постройка, а "къща" - къща. С други думи, това е пристройка към къщата. За първи път пентхауса се появи в Европа още през ХІХ век. Това са технически етажи, където живееха бедните хора. В категорията на луксозните жилища те са били отнесени значително по-късно, а по-точно през 1920-те години, в Ню Йорк.

Първоначално пентхаусите са технически помещения. През тях минаваха система за климатизация, може да се инсталира някакво необходимо оборудване, или в тях просто се поставя килера. След това постепенно те започнаха да се превръщат в "жилищни тавани". Тъй като те са точно под покрива, в тях винаги е било много по-хладно от етажа по-долу. Но с течение на времето всичко коренно се променя.

В класическия смисъл на думата пентхауса е апартамент с изглед към четирите посоки на света. Те са разположени по такъв начин, че част от площта е тераса, басейн и зимна градина, а другата част – е за живеене. Получава се един вид индивидуална къща от общия дом. Най-често, той се различава с панорамен стъклопакет, високи тавани и големи площи. Често пентхаусите могат да бъдат на няколко нива. Естествено, те имат свой собствен асансьор.

Разполагат се подобни апартаменти на покривите на високи сгради (небостъргачи). И главната особеност е това, че са откъснати от света. Живущите в таунхаус, като правило, изключително рядко, или изобщо не се виждат с живущите в същата сграда,. За сметка на това, че пентхауса това не е просто жилище, а цял един начин на живот, струва значително по-скъпо. Най-често, цената на тези апартаменти е минимум 140% по-високи, отколкото разходите за други апартаменти в същата сграда.

В България пентхаус в класическия смисъл на думата се среща рядко. Това се дължи на факта,  че дори в най-големите български градове няма много високи сгради. Като цяло този вид настаняване е характерно за пазара на недвижими имоти в САЩ. Основен пример за това може да се посочи Манхатън. За сметка на това, че за такива жилища има по-малко търсене, отколкото бихме искали, българските брокери наричат пентхаусите просто апартаменти, разположени на последните етажи на сградите.

Въпреки високата цена, подобен тип имот се търсят на пазара. Всъщност търсенето и предлагането са на приблизително на едно ниво. Тъй като съвременните български метрополиси постепенно се пълнят с модерни высотки сгради, може би в близко бъдеще, местния пазар на недвижими имоти ще предложи много повече възможности за елитни "небесни" домове.

 

Вие също ще се интересувате от планирането: Апартамент-распашонка, Апартамент-тип студио


Региони

Разположение